Deze website maakt gebruik van cookies van onszelf en derde partijen om uw surfervaring te verbeteren en analyses uit te voeren. Doorgaan met surfen houdt in dat u onze Cooky Policy accepteert.

DE AANKOOPPROCEDURE

Het kopen van een woning in Spanje kan ingewikkeld lijken voor een buitenlander, maar dat is het niet. Tal van bedrijven kunnen u begeleiden op elk van de stappen. Wij van Medland Spain raden u aan om een professioneel bureau in te huren om u te helpen de juiste woning te kopen en ook een onafhankelijk advocaat te contacteren die kan toezien op de hele wettelijke procedure.

In deze gids proberen we op eenvoudige wijze uitleg te geven over de stappen die u moet volgen en het belang ervan om de aankoopprocedure naar wens te voltooien.

 •  1 

  Bestudeer uw financieringsmogelijkheden


  Het is belangrijk om uw budget en financiële opties te kennen. Tijd en geld besteden aan het vinden van een huis dat u nadien niet blijkt te kunnen betalen kan erg frustrerend zijn. Als u denkt dat u externe financiering nodig heeft, moet u eerst naar uw bank gaan om de mogelijkheden te bestuderen. In Spanje kunt u een hypothecaire lening krijgen voor de aankoop van een woning, mits aan een aantal voorwaarden, inzake inkomsten en solvabiliteit, wordt voldaan. Medland Spain raadt u aan om een lening te vragen voor minder dan 50% van de woningwaarde, omdat we uit ervaring weten dat een hoger bedrag vaak wordt afgewezen.

 •  2 

  Kies de zone


  Afhankelijk van uw voorkeur kiest u voor de kust of het binnenland. Er moet ook rekening worden gehouden met weersomstandigheden, landschap, cultureel aanbod en reisgemak. We mogen zeker niet vergeten om factoren te beschouwen zoals de beschikbare voorzieningen (ziekenhuizen, vrije tijd, supermarkten), de kwaliteit van de stranden, welke periodes we in Spanje willen doorbrengen, en natuurlijk ook de frequentie en de kosten van de vliegtuigverbindingen.

  Medland Spain is gevestigd aan de Costa Blanca (Alicante), de belangrijkste zone waar buitenlanders een huis kopen omwille van de stranden, voorzieningen en prijzen.

 •  3 

  Kies de makelaar


  Het is niet verplicht, maar wel sterk aanbevolen, om een makelaar in te schakelen om u te helpen het ideale huis te kiezen. Een goed bureau zal weten welke de beste bouwbedrijven zijn en zal een onafhankelijke beoordeling ervan kunnen geven. Een agentschap dat in het land is gevestigd geeft extra zekerheid dat het proces soepel zal verlopen. Bespaar tijd en uiteindelijk geld, want op basis van uw wensen en noden zal het agentschap een eerste selectie maken van de huizen die u kunnen interesseren en huizen uitsluiten die niet voldoen aan uw kwaliteits of financiële eisen.

 •  4 

  Kies de datum en duur van het bezoek


  In samenwerking met de makelaar maakt u een tijdschema op voor het bezoek aan Spanje. De ideale duur voor zo’n bezoek is 3 tot 4 dagen, afhankelijk van vluchtmogelijkheden, en verloopt het best tijdens de werkweek, want op die manier zijn alle projectontwikkelingen, bankkantoren of advocaten beschikbaar voor bezoeken. Als het bezoek goed is gepland, is het helemaal niet nodig om langer te blijven. Kortere bezoeken zijn mogelijk wanneer u al zeker weet wat u wilt, en misschien al eerder de zone heeft bezocht. Vermijd zoveel mogelijk plaatselijke feestdagen omdat er op die dagen mogelijk geen bezoek kan worden gebracht aan bepaalde projectontwikkelingen. De makelaar kan hieromtrent adviseren.

 •  5 

  De inspectiereis


  Wanneer u het bezoek heeft gepland met een makelaar, zoals Medland Spain, zullen wij u ophalen aan het vliegveld en u naar uw hotel brengen, waar u de bagage kan achterlaten. Afhankelijk van het tijdstip van aankomst zal het bezoekschema worden gepland. Het bezoek zal ofwel dezelfde dag nog of de volgende dag starten. Een goed geplande reis zal veel tijd besparen, omdat de route en de volgorde van bezoek aan de verschillende woningen wordt geoptimaliseerd en dus wordt vermeden dat men onnodige afstanden aflegt of te lang moet wachten. Natuurlijk worden de nodige rustpauzes ingelast.

 •  6 

  Bankrekening en ontmoeting met advocaten


  Enkel als u geïnteresseerd bent in een product, dient u een bankrekening in Spanje te openen. U kunt om het even welke bank kiezen, maar het is verstandig om een bijkantoor te kiezen waar men een taal spreekt die u begrijpt.

  Medland Spain raadt altijd aan om een onafhankelijke advocaat in te huren die toezicht kan houden op de wettelijke procedure. Indien het bezoekschema het toelaat, kan u een afspraak maken met een advocatenkantoor dat uw taal spreekt. Als er tijdens de reis tijd voor is, kan u zelfs het NIE-nummer (identificatienummer voor buitenlanders) aanvragen dat noodzakelijk is voor de aankoop, hoewel u dit nummer ook tijdens een volgend bezoek kunt aanvragen.

  Dit alles kan door uw makelaar in Spanje worden gecoördineerd.

 •  7 

  Ondertekening van onderhandse verkoopovereenkomsten


  Wanneer u beslist om een product te kopen, zult u een bedrag als aanbetaling (meestal 5000€) moeten betalen en een onderhandse verkoopovereenkomst ondertekenen. De overeenkomst regelt de rechten en plichten van de koper en de verkoper, en regelt meestal de overhandiging van de sleutels van het huis bij het voltrekken van de akte.

  De meeste contracten zijn gestandaardiseerd en hebben weinig marge voor verandering, omdat de Spaanse wetgeving alle aspecten van de verkoop regelt.

 •  8 

  Ondertekening van de akte en overhandiging van de sleutels.


  De akte wordt verricht voor de notaris, en dan kan dit document worden ingeschreven in het kadaster, een procedure die van essentieel belang is om de aankoop alle garanties te geven ten opzichte van derden. De notariële akte wordt altijd ondertekend in het Spaans, aangezien dit een officieel document is, vandaar het belang een advocaat te hebben die u kan adviseren en de tekst kan laten vertalen.

  Normaal gezien vindt bij het voltrekken van de notariële akte ook de overhandiging van de sleutels van het huis plaats waarna u alle rechten (en plichten) op het eigendom heeft als eigenaar en van uw woning kunt beginnen te genieten.

WONING ZOEKER

ZOEK

U vindt niet wat u zoekt?
Gebruik onze geavanceerde zoekmachine »

NIEUWSBRIEF

Schrijf u in op onze nieuwsbrief en ontvang de meest recente vastgoed aanbiedingen

Ja, ik heb het privacy beleid en de gegevensbescherming gelezen en ga hiermee akkoord.
SCHRIJF
IN
Ontvang je GRATIS Spanje gidsen